Tavlor och speglar

Utan tavlor i ett hem eller på en arbetsplats blir det lätt tomt. Det kan kännas väldigt skönt att ha något att vila blicken på när man tänker eller tar sig en paus överhuvudtaget. Tavlor finns både som antika fynd och loppisfynd.

De tavlor som är värdefulla är de som antingen är gamla eller nyare men målade av en känd konstnär. Djurmotiv är populära oavsett om det är en känd eller mindre känd konstnär som målat dem. Bland moderna tavlor så är man kanske mer intresserad av motiv med enkla former och färger.

Bland äldre tavlor finns det många landskapsmotiv, djurmotiv och motiv med hus och båtar. En del av de äldre tavlorna är värdefulla men kanske ska man välja tavla utifrån hur väl den kommer att dekorera sin plats i hemmet.

Ibland är det så att ramen är det som är värdefullast i tavlan. Förr i tiden kunde man lägga ner mycket tid på att tillverka en vacker ram. Förgyllda ramar oavsett om de är gamla eller nya kostar en del. Så är det bara, för det är många som uppskattar dem. Men ibland kan det vara så att det är motivet man tycker om och ramen kanske borde bytas ut. Där är det tycke och smak som avgör.

Speglar kan ha pampiga och vackra ramar.

En vanlig pigtittare kan också vara eftertraktad och värdefull. Eller en sen- gustaviansk spegel med guldram … ja, en sån spegel kostar en del men den är väldigt vacker och en prydnad för ett hem. Eller varför inte en golvspegel. Det kan man vilja ha för en bild i helfigur.

Speglar av alla slag har prytt svenska hem i århundraden. Det är fint med gamla speglar men även moderna speglar fyller sin plats i ett hem. Speglar har en funktion i att bekräfta den som tittar i den. Så här ser du ut. Bra? Speglar med guldram berättar också för besökaren att det här är ett hem med god ekonomi, stil och finess.

Många människor har i alla tider, så länge som speglar funnits, glatt sig åt möjligheten att få se sig själva i spegeln då och då. Från början var speglarna gjorda av metall som tenn eller silver. Så gamla speglar är det svårt att hitta. Speglar av glas blev först på 1500-talet så bra i kvalitet att metallspeglarna slogs ut.

Spegeln slog igenom i Sverige på 1700-talet och då var det just dyrbara förgyllda ramar som gällde. Den typen av ramar på speglarna är populära fortfarande. De finns både med stora pampiga ramar såväl som med tunna smalare ramar. Gemensamt är ändå att ramen ska vara förgylld. Men nuförtiden är det många som uppskattar träramar eller metallramar på speglarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

flash-blog