Gefle porslin

Redan 1894 startade Gefle Kakelbruk där man tillverkade kakelugnar, fajanskärl och prydnadssaker. Men 1910 bytte man produktion och blev Gefle Porslinsfabrik istället. Fajans hade slagit ut av Flintgods istället. Så Gefle Porslin kom att tillverka bruksporslin och konstgods. Gefle Porslin kom att säljas 1936 till Uppsala-Ekeby AB men fortsatte med sin produktion ändå.

Det har funnits en uppsjö av modeller och serier från Gefle Porslin. Det finns så många olika modeller och färger och former att man kan bli lätt vimmelkantig. Hela kollektionen har många olika stilar. En del av kollektionen är direkt framsprunget ur konstgodsen som varit en betydande del av produktionen. En del hör till Jugendstilen och annat till 1800-talet och åter annat hör ihop med det nya formspråket från 40-talet och framåt.

Många av de här sakerna som Gefle Porslinsfabrik tillverkat är svåra att få tag på för samlare men många saker är också lätta att hitta. Det är viktigt att man ändå tycker om det man hittar. Ibland hittar man just det man söker bland det antika och annat kanske man hittar på loppisavdelning. Det beror på hur eftertraktad just den delen är som man hittat.