Fajans

Fajans är keramik i porös lera som har ett överdrag av vit och ogenomskinlig tennglasyr. På det sättet blir keramikgodset vattentätt och kan målas. Det var under 1500-talet som tennglaserad keramik blev allmän kunskap och använt även utanför Italien. Fajansen fick konkurrens av kinesiskt porslin men var billigare. Därför finns det fajans som är vita i botten av tennglasyren men målade med blå blommor och mönster för att efterlikna det kinesiska porslinet.

Den tidigare versionen av fajans hette majolika. Den tillverkades i Italien men snart blev den Italienska staden Faenza stor tillverkare av majolika och på det sättet kom majolikan att få heta fajans istället.

Portugal hade kolonier och på 1500-talet tog de hem kinesiskt porslin och man började även tillverka kopior av kinesiskt porslin. Men eftersom man inte kunde göra sådant porslin då kopierade man den kinesiska dekoren men på fajans, det vill säga på tennglaserad lera. Det kinesiska porslinet var ju ofta vitt i botten med blå dekor. Men fajans i majolikastil kom ändå att dominera tillverkningen.

Sedan följde Tyskland efter med en stor fajansproduktion och därefter övriga Europa också. Senare kom fajansen att bli omodernt eftersom flintgodset kom på 1800-talet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

flash-blog