Stilar

Människans utveckling har gått i olika omgångar framåt. Varje tidsepok har inrymt en viss stil, ett mode som gått igen i kläder, smycken, möbler, inredning och arkitektur. Man kan säga att varje tidsepok gett upphov till ett särskilt sätt att uttrycka sig i form och design och att man därför också kan dela in olika tider i stilar.

Genom att titta på olika saker som varit moderna förr i tiden så kan man lära sig förstå lite hur människorna hade det under varje tidsepok. Därför är det så spännande med gamla saker, oavsett om de är flera hundra år gamla eller bara några tiotal år gamla. Någonting i sakerna ger oss en ledtråd till att förstå oss själva i det ögonblick vi rör vid en väldigt gammal sak.

Det är intressant att när man tittar på ett speciellt århundrade som till exempel 1900-talet eller 1800-talet så ser man hur utvecklingen har tagit språng till vår tid. I varje språng har människorna haft en trend som gått igen i allt man skapat och använt till både vardag och fest. Det kan vara kläder, frisyrer, skålar och tallrikar, konstföremål och tavlor och allt annat vi använt i vardagen. Alla stora trender, eller modevågor skulle man kunna säga, har resulterat i olika stilar som vi har namngett.

En del av de här stilarna är fortfarande populära, som till exempel den Gustavianska stilen. Alla stilar har ju sin speciella charm och sin betydelse i världshistorien. Men framför allt så kan man utläsa ur varje stil hur människor levde och tänkte på den tiden. Det är väldigt intressant att flera av våra grundformer som urnan och vasen till exempel har sitt ursprung i Egypten för ungefär 3.500 år sedan. I allmänhet har den moderna människan fortfarande urgamla former omkring sig men i ny tappning.

1900-talet har inneburit större förändringar i livsstil än någon annan tid.

De största förändringarna kom med stilarna Jugend, Art Deco (modernismen) och funktionalismen som alla sprang fram i tur och ordning ur sena 1800-talet. Tiden före det var industrialismens genombrott. Just brytpunkten på de här två århundradena innebar så stora förändringar i människans varande att vi omöjligt kunde gå tillbaka till vad som varit. Bilar, tåg, flygplan och elektricitet gjorde sitt intåg och det avspeglade sig i de här stilarna som är grunden för vårt varande idag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

flash-blog