Benporslin

Gustavsbergs porslinsfabrik är den enda fabriken i Norden som tillverkar allt sitt porslin i benporslin. För att se om porslinet är en äkta Gustavsberg så ska det finnas ett ankare som stämpel på undersidan. Stämpeln har sett nästan likadan ut ända sen Gustavsbergs porslinsfabrik introducerade stämpeln 1839.

Nästan allt porslin görs för hand. Det betyder att man inte har en fullt så stor produktion som man skulle kunna ha om man tillverkade allt maskinellt. Trots att fabriken bytt ägare flera gånger sen starten 1825 så håller man fortfarande hårt på kvalitén. Därför fortsätter man att tillverka det mesta för hand.

Den kanske mest kända servisen är serien Blå Blom. Den är gjord i vitt benporslin med små koboltblå vindruvsklasar på. De kallas för blommor trots att de inte är det. Vindruvsklasarna är i relief. Blå Blom har tillverkats i mer än 100 år men produceras inte längre.

Blå Blom är ett samlarobjekt. Självklart är det de äldre serviserna som är värdefullast men många tycker om de nyare också. Servisen är omtyckt av alla åldrar.

Gustavsbergs porslinsfabrik är även känd för sin tillverkning av toalettstolar. Då sitter en stämpel som föreställer ett ankare på själva spolknappen.

Men dessa två delar, badrum och bruksdelar, hör inte ihop längre. De båda porslinstillverkarna har samma historiska rötter men är separerade från varandra.

Gustavsbergs porslinsfabrik har hela tiden haft en stor produktion. Andra porslinsserviser som är välkända är till exempel Pyro som tillverkades mellan 1930-1955. Det typiska för de ursprungliga Pyro-serien är att grundfärgen är gul-brun-beige med en brun dekorrand och en enkel brun blomma mitt på. Serien består av ungseldfasta formar, tvättfat och kanna och ytterligare närmare 200 olika delar. Den tillverkades även i andra färger men i mindre skala. Serien blev väldigt omtyckt och är det fortfarande.

1955 kom en ny värmetålig vardagsserie som hette Terma och som var designad av Stig Lindberg. Den tillverkades till 1979. Terma gjordes i flera olika delar och bestod av stekpanna, grytor och fat. Den var stilren och det speciella med den var att den tålde stora temperaturväxlingar utan att spricka. Till exempel kunde man ta den direkt från spisen och ställa den under kallt vatten utan att den skadades. Det här var något nytt på den tiden så Gustavsberg tog patent på den i flera länder. Hela serien Terma finns nu på Nationalmuseum.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

flash-blog