Jugend

Jugend som stil är lite speciell. Den uppstod i brytpunkten mellan 1800- och 1900-talet men trots att den egentligen bara höll som stil i ungefär 30 år så har den lagt grunden för så mycket i vår tid.

Ordet Jugend betyder ungdom på tyska. Det är en stil inom formgivning och design, konsthantverk, arkitektur, grafik med mera. Det är inte en enhetlig stil utan ett samlingsnamn för en rad olika stilar och uttryck. Den uppstod inte bara på en plats utan på flera platser samtidigt runt om i världen. Men det är europeiska länder som Belgien och Katalonien med flera som anses vara de viktigaste områdena för jugendstilens ursprung.

Jugend är även känd med namnet Art Nouveau. Det är alltså samma sak. Art Nouveau betyder ny konst. I Ryssland, Katalonien och Spanien kallades stilen för modernism.

Den kallades även för blomstil, Stile Floreale i Italien. Det berodde på att stilen tog inspiration från naturen. Det som är typiskt är blomrankor och blomster i stiliserad form liksom fåglar och annat i naturen.

Jugend som stil utmärkte sig för att vara modern. Den skiljde sig från tidigare stilar och kom på många håll att kallas för namn i stil med frihetsstilen eller utbrytningsstilen. Den upplevdes helt enkelt som en nyvunnen frihet inom konst och arkitektur. Den betecknade den nya tiden. En ny tid som abrupt avbröts av världskrigen kan man säga.

Inspirationen till jugendstilen hämtades från naturen men väldigt mycket i stiliserad form. Det fanns en tendens till raka linjer men det mesta var stiliserade former av blomrankor, fröhus, lampfötter som föreställde finlemmade kvinnor eller trädstammar. Vackra kvinnor bar upp ljusstakar och runda lampor. Dessa mönster av rankor, slingrande band, vackra kvinnor, djur och bladrankor och frukter fick dekorera konst inom glas, keramik, metall och trä.

Tiffanylampor är ett exempel på formgivning från den här tiden. Den som gjorde Tiffanylamporna kända är en konstnär som hette Louis C Tiffany. Det var han som använde en särskild glasfärgningsteknik som fick heta Tiffanytekniken efter honom.

Jugend som stil gjorde att möbler och allt fick ett nytt utseende mot förut.

Jugend eller Art Nouveau fick kanske det stora genomslaget som det fick av flera orsaker eftersom den slog igenom i så många länder samtidigt. En av dem var kanske det att det var en blandning av den konst man kände till sen gammalt men med ett helt nytt och betydande inslag av dekorationer. Tidigare hade dekor inte räknats som konst och det gör det inte nu heller. Men i kombinationen som fick namnet Jugend fick konsten tillåtelse att bli dekorativ också.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

flash-blog